Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

obrázek

Odbor životního prostředí uspořádal ve středu 24. 9. 2014 celodenní seminář pro odbornou veřejnost na téma: Květinové záhony v praxi - nové trendy v městských výsadbách. "Potěšil nás i mile překvapil obrovský zájem z celé republiky," shodují se pořadatelé. Teoretickou dopolední část doplnila odpoledne exkurze naším městem, kde odborníci hodnotili například trvalkový záhon "Tanec trav" na sídlišti Mír, založený v roce 2012, viděli letničkové výsadby oživené zeleninou, rozkvetlé Velké náměstí a další lokality.

 

Zhruba ve čtyři odpoledne proběhla praktická ukázka - kosení květnaté louky u náhonu v lokalitě pod Hvězdou. Tato pracovní část semináře byla zaměřena na zachování tradic v péči o krajinu a byla přístupná všem zájemcům z řad široké veřejnosti, nejen odborníkům. "Účastníci měli možnost absolvovat minikurz sečení kosou a následně se zapojit do kosení nově založené květnaté louky," informoval Ing. Miroslav Šobr, vedoucí oddělení ekologie krajiny, který předvedl názornou ukázku nasazení kosy, jejího ostření i samotného kosení.

 

"Seminář jsme uspořádali pro pracovníky státní správy a samosprávy obecních a městských úřadů, pozvali jsme projektanty, realizátory, vědecké pracovníky," vyjmenoval Ing. Ondřej Feit, který svůj pracovní i volný čas věnuje ochraně přírody a odborný seminář nejen moderoval, ale svým příspěvkem obohatil teoretickou část semináře.

 

"Účastníkům jsme představili projekty realizace květinových záhonů ze Strakonic a načerpali inspiraci i z jiných měst," zhodnotil přínos Ing. Jaroslav Brůžek, vedoucí odboru životního prostředí. "Následně měli účastníci možnost seznámit se s představenými projekty in natura," doplnil Ing. Jaroslav Brůžek.

 

Závěrem. Organizaci semináře pro více než 100 účastníků se podařilo zajistit díky příkladné spolupráci všech pracovníků odboru životního prostředí i Městského kulturního střediska, v jehož prostorách se seminář uskutečnil. Poděkování patří také pracovníkům Technických služeb Strakonice, s. r. o., neboť díky jejich vzorné každodenní péči máme město zelené a rozkvetlé. A poděkování je třeba směřovat i na městské zastupitele napříč politickými stranami, kteří v rozpočtu každoročně vyčleňují částku na péči a údržbu městské zeleně.

 

Přikládáme několik fotografií z dnešního semináře.