Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Strakonice. Město na soutoku dvou řek s charakteristickou dominantou hradu, s malebným Podskalím, krásnými historickými budovami i částmi, které odbornému oku architekta ani laika nelahodí. Pokud chcete poznat své město lépe a nestlihli jste víkendové Dny architektury, které se uskutečnily v sobotu 4. 10. a v neděli 5. 10. přijměte pozvání na výstavu "Známá a neznámá: Jihočeská architektura 20. století" v hradních prostorách - Sál U Kata do 21. října 2014.

 

1. Den architektury

Kdy: 4. říjen 2014

Čas: 15.00 hod

Kde: setkání účastníků odpoledne ve tři v altánu v Rennerových sadech, večerní program - Jedárna
Od 15.00 hod komentovaná procházka městem s historikem a architekty, večer v Jedárně navazující projekce starých filmů a fotek s tématikou Strakonic a jejich proměn v čase.

 

2. Den architektury

Kdy: 5. říjen 2014

Čas: 15.00 hod

Kde: Jedárna
Prezentace architektů na Strakonicku působících či se strakonickými kořeny a následná diskuze.

 

Známá neznámá: Jihočeská architektura 20. století

Kdy: 8. říjen 2014 - 21. říjen 2014

Kde: Sál U Kata
Hlavním cílem výstavy je upozornit širokou veřejnost na významné stavby postavené na území jižních Čech během 20. století. Pomocí bohatého obrazového materiálu (současné a historické fotografie, archivní plány, skici) a doprovodných textů je představeno několik desítek známých i méně známých moderních staveb. Jedná se jak o stavby občanské vybavenosti a obytné budovy, které najdeme v centrech měst, tak o různé průmyslové a hospodářské stavby nacházející se spíše v okrajových částech obcí. Význam této architektury, která zahrnuje široké spektrum slohů a stylů, je prezentován nejen v souvislosti s vývojem v jižních Čechách, ale je zasazen také do kontextu celorepublikové a světové architektonické produkce.

Záměrem autorů je přiblížit tuto architekturu, která sice dotváří podobu našich měst, ale většinou kolem ní procházíme bez povšimnutí. Často strohá a přísná architektura bez ozdob na první pohled nevzbudí naši pozornost, většinou nedokážeme docenit tuto relativně mladou architekturu a u části z nás stále převažuje subjektivní pohled na stavby z dob komunismu. Přesto je nejvyšší čas začít věnovat této architektuře více pozornosti, protože tyto stavby většinou nejsou památkově chráněny a více než „klasické“ historické budovy jsou ohroženy demolicí a zanedbáváním.

Návštěvníci se mohou těšit na obrazové panely představující tematické skupiny staveb nebo na medailonky některých významných jihočeských architektů.

 

Připojujeme krátký rozhovor s Ing. arch. Davidem Andrlíkem, který na pozici architekta města působí od roku 2005.