Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

obrázek
21. 1. 2016

Zimní speciální hry v Horní Malé Úpě konané v rámci Českého hnutí speciálních olympiád 

Sportovci ze Strakonic se zúčastnili těchto překrásných her a během mrazivého týdne urputně soutěžili buď v klasickém lyžování 500m + 1 km, 1 km+3km a štafety nebo  v alpských disciplínách – slalom, obří slalom a super G.

Tyto národní hry ČHSO byly kvalifikační do WSO 2017 v Rakousku. Závodilo se dle oficiálních sportovních pravidel SO, která jsou zpracována na základě pravidel FIS a Special Olympics. Naši sportovci byli ubytováni ve Sportcentru, kde si užívali komfort po všech stránkách.

V první skupině byli lyžaři v klasickém lyžování, ve druhé jeden sjezdař. Běžkaři se na start vypravovali necelé dva km od centra Úpy a sjezdaři závodili na nedaleké sjezdovce dlouhé téměř 2 km. Během her byl zajištěn doprovodný program. Bylo možné shlédnout výstavu k 25 letům ČHSO, která byla umístěna v Informačním centru Obecního úřadu v Horní Malé Úpě, Program ,,Zdravý sportovec“: šetření zdatnosti, FUN Fitness, Fit Feet a Zdravé zuby a školení  Fitness.

Naši závodníci obdrželi celkem 13 medailí a 3 účastnické stužky.

VÝSLEDKOVÝ SERVIS:

Klasické lyžování:

Josef Doubek- 5. místo za 1000 m, 2. místo za 3000 m

Josef Hodánek- 1. místo za 500m, 3. místo za 1000m

Tomáš Kunc- 3. místo za 1000m, 2.místo za 3000 m

David Šrámek- 5. místo za 1000m, 4. místo za  500m

Luboš Vokatý  -  2. místo na 1000m, 3. místo za 3000 m

Marcela Štajnerová- 1. místo na 1000m, 2.místo za 500m

Štafeta (4 x 1000 m)ve složení Josef Doubek, Tomáš Kunc, Lubomír Vokatý a dobrovolnice z jiného zařízení – 2. místo

 

Sjezdové lyžování:

Roman Šejna- 1. místo za slalom,  2. místo v obřím slalomu, 3.místo za SUPER G

 

Naši sportovci nezaháleli ani ve volném čase – absolvovali BOWLING a účastnili se i pravidelných diskoték pořádaných organizátory. Zkrátka si tento týden užili naplno.

Po slavnostním vyhlášení vítězů, vyfotografováním se s Krakonošem a celebritou Vlastimilem Harapesem a ostatními členy olympijského výboru následovalo losování závodníků na WSO 2017 v Rakousku. Do slosování byli zařazeni závodníci, kteří se umístili na prvních místech různých kategorií. Kvóty byly pro ČR omezené. Pro běžecké disciplíny 10 míst a pro alpské lyžování 8 míst. Již několik let se Denní stacionář účastnil zimních speciálních her v Horní Malé Úpě, ale za celou historii se nepodařilo získat nominaci na WSO. Letošní rok 2016 byl pro nás šťastlivý. Na dva sportovce se usmálo štěstí a byli nominování na WSO (světové hry) 2017 v Rakousku. Sjezdař Roman Šejna a závodnice v klasickém lyžování Marcela Štajnerová se budou tedy pomalu připravovat na SVĚTOVÉ HRY v Rakousku. Tento obrovský úspěch byl náležitě oceněn z řad všech sportovců a trenérů, kteří se účastnili her.

Celé hry proběhly dobře - s nadšením a sportovním nasazením našich závodníků i přes někdy typicky horské proměnlivé počasí.

Jitka Křišťanová, MěÚSS