Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

obrázek

Speciální nádoby o objemu 140l určené na třídění rostlinných složek biologicky rozložitelných odpadů byly během listopadu průběžně rozdělovány mezi občany do rodinných domů v městské zástavbě. Vzhledem k tomu, že svoz bioodpadů zahájíme začátkem ledna 2017, budou nádoby o objemu 240 l určené do sídlišť a bytové zástavby umístěny na stanoviště po vánočních svátcích, případně na začátku nového roku. Ve stejném termínu budou poskytnuty velkoobjemové kontejnery i do osad, které o to požádaly. Pokud to ovšem klimatické podmínky dovolí. Do zahrádkářských lokalit budou tyto kontejnery přistaveny se začátkem jarní sezóny.     

 

V listopadovém zpravodaji jste se dočetli, co patří a nepatří mezi bioodpad. Každá nádoba umístěná ve městě určená pro sběr bioodpadů je opatřena samolepkou s přesnou specifikací druhů odpadů vhodných pro tento sběr a jejich následné zpracování v kompostárně na dále využitelný kompost. Pro komplexnost informací Vám tyto znovu uvádíme.

 

Do bionádoby patří tyto druhy bioodpadů:

  • většina rostlinného odpadu ze zahrádky - celé rostliny a jejich zbytky, košťály, listí, tráva,  plevel, seno, sláma, štěpka ( zbytky po ořezu stromů a keřů rozdrcené na velikost max. do 5 cm ), kůra
  • většina organických odpadů z domácnosti - květiny, zbytky ovoce a zeleniny (slupky z jižního ovoce jsou snadno náchylné k plesnivění, proto sem patří pouze v omezeném množství), kávové sedliny, včetně papírových filtrů, čajové sáčky, popel ze dřeva, piliny, hobliny, vaječné skořápky ( nejlépe rozdrcené, protože se hůře rozkládají), podestýlka býložravých domácích zvířat ( např. od křečka)

Uvedené bioodpady vhazujte prosím do nádob bez plastových sáčků či dalších obalů!

 

Do bionádoby zásadně nepatří: směsný komunální odpad, plasty, sklo, kovy, stavební odpad, kameny, textil, uhlí, popel z uhlí, nebezpečný odpad, kuchyňský a motorový olej, jednorázové pleny, uhynulá zvířata, exkrementy od domácích zvířat, zbytky masa, jídel a kosti ( a to syrové a ani tepelně upravené), omáčky, cigarety, sáčky z vysavačů, dřevo ošetřené lakem nebo přípravky na ochranu dřeva nebo jinými chemikáliemi, celé nerozdrcené větve stromů a keřů ( ty odkládejte buď do velkoobjemových kontejnerů přistavených ve vaší lokalitě či do sběrného dvora)    

 

Svoz bioodpadu bude zahájen začátkem ledna 2017 s rozdělením města do čtyř svozových tras. V zimním období bude svážen v zástavbě rodinných domů 1 x měsíc a v sídlištní a bytové zástavbě 1 x 14 dní. Od března do listopadu budou termíny svozu zkráceny na 1 x 14 dní v zástavbě RD a 1x týden v sídlištní a bytové zástavbě. Velkoobjemové kontejnery budou zpočátku sváženy 1x měsíc, dále dle potřeby. Předpokládaný návrh tras je následující:

  1. Trasa ( svoz v pondělí) – ulice náležející do lokality Předních Ptákovic
  2. Trasa ( svoz v úterý) – sídl. 1. máje, sídl. Mír, ulice za řekou Otavou v již. části města
  3. Trasa ( svoz ve středu) –severozápad. část města, včetně Jezárek a lokality Za Stínadly
  4. Trasa ( svoz ve čtvrtek) – ulice navazující z východní strany na Radomyšlskou ulici  

V lednovém zpravodaji, kdy už budeme znát jednotlivé rozmístění 140 l i 240 l nádob, vám uvedeme přesné informace o svozových trasách. Sledujte prosím zároveň internetové stránky města a technických služeb.

 

Děkujeme, že budete odděleně separovat bioodpad a tím umožníte jeho smysluplné využití.