Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Informace o výsledcích kontrol dle ust. § 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), v platném znění, provedených odborem vnitřních věcí Městského úřadu Strakonice v roce 2018.

 

 

1. Kontrolované osoby a zaměření provedených kontrol

   

Kontroly byly prováděny v souladu s ustanovením § 4 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), v platném znění a § 4 zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění (dále jen zákon o matrikách).

 

2. Počet provedených kontrol

 

V roce 2018 bylo provedeno celkem 6 kontrol výkonu přenesené působnosti.

 

3. Zhodnocení výsledků kontrolní činnosti

 

V rámci dozorové činnosti odboru vnitřních věcí, zaměřené na dodržování příslušných ustanovení, byly kontrolovány následující činnosti:

 

a) vedení matričních knih a sbírek listin

b) souhlasné prohlášení o určení otcovství

c) prohlášení o druhém jménu

d) žádost o zápis ženského příjmení v mužském tvaru

e) osvědčení o splnění zákonných podmínek k uzavření manželství před orgánem církve

f) vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství

g) oznámení o rozvodu a vrácení se k dřívějšímu příjmení

h) prohlášení manželů o příjmení dle ust. § 661 odst. 2 občanského zákoníku

i) podklady pro zápisy do Zvláštní matriky v Brně

j) duplikáty matričních dokladů a povolení nahlížet do matričních knih

k) doslovné výpisy z matričních knih

l) potvrzení ze sbírky listin

m) dodatečné záznamy a změny do matrik

n) vidimace a legalizace

 

V rámci prováděných kontrol bylo zjištěno pochybení v zápisech do matriční knihy, kdy byly v matričním obvodu provedeny dva shodné zápisy v jedné knize. Dále pí matrikářka provedla matriční  zápis do knihy, která nebyla příslušná pro uvedený zápis, neboť osoba zemřela v obci, která patřila do jiného obvodu. V případě vyhotovení matričního dokladu pro úřední potřebu chyběl záznam v poznámce, pro jaký účel byl doklad vydán. Při kontrole sbírky listin u matriky manželství, chybělo prohlášení o rodinném stavu u cizího státního občana. Dotazník k uzavření manželství byl omylem opatřen razítkem církve a v matriční knize manželství bylo nesprávným způsobem opraveno rodné číslo ženy v matriční knize. Pí matrikářka dále pochybila v případě, kdy vydala matriční doklad neoprávněné osobě. U domácího porodu nebylo uvedeno v potvrzení od pediatra pohlaví dítěte. 

 

Ve všech  případech byly kontrolované subjekty vyzvány k opravě chyb v matričních knihách a bezpodmínečnému dodržování zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění a dále k dodržování vyhlášky Ministerstva vnitra č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění.

V dalších matričních obvodech nebyly kontrolou zjištěny žádné závažné nedostatky.