Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

obrázek
13. 4. 2016

Muzeum středního Pootaví, které sídlí v prostorách národní kulturní památky strakonického hradu, otevírá svou sezonu výstavou Řeka Otava vypráví (2. 4.-29. 5.). Poznáte proměnu vodního toku, zavzpomínáte na povodně nebo oprášíte znalosti z oboru mlynářství a ledování.

Stálé expozice nabízí zajímavosti z období pravěku, středověku, nechybí největší sbírka dud, ale také více o výrobě fezů nebo motorek ve Strakonicích. Vybrat si můžete ze třech prohlídkových okruhů:

  1. hradní palác, vyhlídková věž Rumpál, kapitulní síň

  2. hradí areál (včetně kapitulní síně a černé kuchyně) s průvodcem

  3. kapitulní síň, ambit

V zámecké galerii se do 26. května zastavíte s impresionistickými výtvarnými díly Karolíny Borecké v čase a ocitnete se v krásném světě romantické křehkosti a jemnosti.

Výstavní sály bývalého panského pivovaru hostí výstavu Orbis pictus: Europa, největší obraz světa a navazovat bude výstava fotografií Kamily Berndorffové.

Ve Šmidingerově knihovně právě probíhá výstava Olympionici a sportovní příležitosti města.

Z nejbližších připravovaných akcí se v areálu hradu uskuteční zahájení turistické sezony Strakonické vítání 23. 4. nebo Den otevřených dveří muzea 18. května. Kompletní nabídku všech programů naleznete na www.hradstrakonice.cz.

Zvířátka v hradním safari můžete pozorovat celoročně a nyní zvláště s jejich jarními rozmary jak dovádí a pasou se na prvních výhoncích trávy, jejíž zelený koberec pokrývá rozlehlý příkop.

 

MIC, Eva Janochová