Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

V tisku se pořád píše o hitparádě bordelu, odpadcích apod. Proč město nezřídí jakoukoliv kontrolní obchůzku z řad kohokoliv - co veřejně prospěšné práce místo pokut osobám, které si z toho nic nedělají, protože nic nemají? Proč neustále paní Krejčová mlátí prázdnou slámu? Ty osoby dotyčné to stejně nečtou. Když sbírám po městě odpadky, tak je to také nekonečný příběh. Úředníci, který je na městě habakuk a mají ještě extra záchod, si udělají brigádu jednou za rok, aby tam mohl pan Brůžek zapozovat do fotoaparátu.

Odpověď: 

Vážený pane Ladislave,

odložení starých nepotřebných věcí do sběrného dvora - zdarma, odpady pro občany města  - zdarma. Systém je nastaven tak, aby finančně nezatěžoval domácnosti a přesto je tak obtížné chovat se zodpovědně k pořádku ve městě. Odhazování odpadků je přímo zakázáno zákonem
a každý má povinnost jednat tak, aby nedošlo k poškození životního prostředí. Zřídka je pachatel přistižen při činu a jediné co zbývá na místě samotném, je výsledek nezodpovědného chování. K tomu obvykle dochází v průběhu noci, kdy u popelnic končí staré, nepotřebné, nadměrné věci z domácností.
Asi se shodneme, že rozhodně není výchovné nechat jednu skupinu obyvatel, aby nepořádek beztrestně produkovala, zatímco jiná skupina, ať na ni osobně pohlížíte dle svého uvážení, ho bude odklízet. Dokud se nenaučíme chránit si okolí svého bydliště a bude nám zcela lhostejné, jak město vypadá, nezbyde nic jiného nežli „mlátit prázdnou slámu“. Nebo naopak může rodina mladé „odhazovače“ poučit a ti starší, zkušenější by měli jít příkladem.  
Nepříjemnou zprávou je, že pokud se pachatel takového jednání odhalí, pak mu hrozí pokuta případně i Vámi zmiňované obecně prospěšné práce. Ty ovšem může nařídit výhradně soud.
Markéta Bučoková, PR