Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Dobrý den,ráda bych věděla,proč se zvedl poplatek za psa?Pytlíky si musím platit ze svého,poněvadž celou zimu a ani teď stále žádné nejsou po celém Podskalí kudy chodíme.Ráda bych věděla,kam ty peníze jdou?

Odpověď: 

Vážená paní Báro,

smyslem poplatku ze psů není posílení městského rozpočtu. Je vybírán pro snížení či vyrovnání negativních dopadů chovu psů ve městech a obcích. Výběr poplatku není účelově vázán, avšak je následně z části příjmové strany hrazen např. úklid psích exkrementů, sáčky pro psy, ale i provoz útulku pro psy.
Každoročně je náklad na psí sáčky v částce 70 000 Kč. To, že mnohdy na místech k tomu určených sáčky chybí, je způsobeno bezohledností obyvatel. Dochází ke zbytečnému ničení (kdy se najdou sáčky vyhozené u koše, ty následně nelze použít). 

V předchozí OZV č. 10/2012 byly poplatky ze psů rozděleny do dvou skupin - poplatek v případě, že pes byl čipován a pro nečipované psy. Nová OZV č. 3/2020 poplatek sjednocuje tak, že ruší sníženou sazbu pro čipované psy a oproti původní OZV č. 10/2012 snižuje ostatní roční sazby poplatku. Pravomoc vydat OZV dáva zastupitelstvu města zákon č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích.

Markéta Bučoková, PR