Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Vážení,

nerozumím fungování "třídění" odpadu ve Strakonicích. Byla jsem několikrát svědkem: Přijel sběrný vůz, vysypal kontejner s komunálním odpadem a vzápětí popelnici na bioodpad. Můžete mi to vysvětlit? Já tomu rozumím tak, že nemá smysl třídit, že je to jen naoko.

Odpověď: 

Vážená paní Jano,

systém třídění je nastavený optimálně, bohužel samotné třídění je katastrofální. Věc se má tak, pokud jsou ve sběrné nadobě určené k třídění bioodpadu uloženy například dětské pleny, pak posádce, která se stará o svoz bioodpadu nezbývá nic jiného, než pořídit fotodokumentaci, předat tuto informaci vedení TS a v následujícím svozu, který sváží komunální odpad vyvézt i odpad z bionádob. Bioodpad znehodnocený jiným odpadem odpovídající kompostárna nepřevezme a vrací ho. Tím naopak vzrůstají náklady na zpětný odvoz odpadu na skládku. Ruční třídění v této době není možné.

Jak tedy vidíte třídit odpad z domácností rozhodně smysl má, ale je podmíněno důsledností těch co třídí.

Pokud jste svědkem takové situace, pak se neostýchejte, oslovte posádku a nahlédněte do třídící nádoby, jaký je v ní obsah a dožadujte se vysvětlení, proč je právě tento druh tříděného odpadu svážen společně s komunálním odpadem.  

Tuto skutečnost bychom si měli uvědomit všichni a pokud chceme zachovat čisté město a zdravé životní prostředí pro budoucí generace, pak je důslednost číslem jedna, které se musí v třídění odpadu dodržovat. 

Přeji klidné dny.

Markéta Bučoková, PR