Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Dobrý den,

Chci se zeptat, jak budete řešit současnou situaci ve školství jako zřizovatel MŠ a ZŠ v našem městě?
Jak se stavíte k protizákonnému nucení do testování dětí a celodennímu nošení chirurgických roušek nebo respirátorů, které jsou pro děti škodlivé, aby jim bylo umožněno vzdělávání, na které mají dle Ústavy a Listiny základních práv a svobod nárok. Od kdy jsou pouhé metodické pokyny MŠMT a nařízení vlády více než Ústava???
Žádám vás tímto o vyjádření a doufám, že bude vstřícné vůči nám rodičům, kteří s týráním dětí nesouhlasíme. V opačném případě budeme nuceni podniknout další kroky, včetně žalob.

Děkuji
S pozdravem Škopíková

Odpověď: 

Vážená paní Romano,

město, jako zřizovatel základních a mateřských škol je podřízeno vládním opatřením a nařízením a to i těm, která jsou vydávána v souvislosti s pandmickou situací a je i jako zřizovatel ze zákona povinen tato respektovat a dodržovat. Ministerstvo školství vydalo k této záležitosti manuál pro všechna školská zařízení, ze kterého vyplývá, že pokud by ředitel školy porušoval mimořádná opatření nebo umožňoval jejich porušování ve škole, mohlo by jít o závažné porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jeho činností, úkolů a pravomocí na vedoucím pracovním místě ředitele. V takovém případě zřizovatel může ředitele školy v souladu s § 166 odst. 5 písm. a) školského zákona odvolat (pokud jde o školu veřejného zřizovatele).

Chcete-li jako rodič podniknou vámi zmiňované kroky, pak vám v tom rozhodně nic nebrání.

Markéta Bučoková, PR