Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Dobrý den, mám dva dotazy k novému místu pro sběr TKO v Tržní ulici:
1. Je firma V&M, která zde sídlí, registrována jako producent tohoto odpadu? Tato firma denně zahlcuje množstvím prázdných krabic, které se ani nesnaží složit a zmáčknout, kontejner na papír. Takže okolo kontejneru je stejný stav, jako zde byl před vybudováním nového sběrného místa.
MÚJ DOTAZ: POKUD TEDY FIRMA JEDNÁ V SOULADU SE SMLOUVOU S MĚSTEM,PROČ MĚSTO NEPŘIZPŮSOBÍ SVOZOVÝ HARMONOGRAM TOMUTO PRODUCENTOVI ODPADU?
2. Stále mi vůbec uniká smysl budování tohoto sběrného místa, když vidím, že se kontejnery vyprazdňují do otevřeného nákladního automobilu pomocí hydraulické ruky. nehledě na to, že řidič musí obsah kontejneru vytloukat tyčí a stát na korbě. Zatímco u původních kontejnerů byl odpad ihned lisován v "KUKAvoze" a odvezen na skládku.
MŮJ DOTAZ: JAKÝ JE POSTUP DALŠÍ MANIPULACE S ODPADEM PO VYSYPÁNÍ Z NÁKLADNÍHO AUTOMOBILU A JAKÝ VŮBEC PŘÍNOS TOHOTO MÍSTA, KDYŽ (alespoň viditelně) JE MANIPULACE S ODPADEM HORŠÍ NEŽ DŘÍVE.

PROSÍM O KONKRÉTNÍ ODPOVĚĎ.
Děkuji

Odpověď: 

Vážený pane Jirko,

v provozovně proběhla kontrola z odboru životního prostředí, která zjistitla selhání jednotlivce, kdy při jednorázovém úklidu byly kartony odloženy vedle kontejneru. Jednalo se o ojedinělý případ. Provozovatel byl řádně poučen, svoji chybu uznal a celá záležitost se vyřešila domluvou. Společnost je smluvně napojena na zpětný odběr odpadu, nedochází k porušování platné vyhlášky. Ve svozovém harmonogramu je v rámci běžné produkce odpadu zapojena a tudíž není nutná jeho změna.  

Polozapuštěné kontejnery mají celou řadu předností. Vy poukazujete na jejich vyprazdňování. V průběhu letošního roku technické služby pořídí speciální vůz vhodný pro tento druh kontejnerů, právě v návaznosti na snadné vyprazdňování. Další z předností je jejich kapacita, která je větší oproti běžným typům kontejnerů. Ze dvou třetin je kontejner zapuštěný v zemi, což zaručuje zejména v letních měsících stálou teplotu, při které nedochází k rychlému rozkladu odpadu a eliminuje se riziko obtěžujícího zápachu. V neposlední řadě je nespornou výhodou takových svozových nádob omezení vandalizmu či možnost opětovného vybírání odpadu, včetně přístupu zvířat.  
Doufám, že popsané klady polozapuštěných kontejnerů převáží Vaši dosavadní zkušenost.

Přeji klidné dny.

Markéta Bučoková, PR