Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Dobrý den,
bude město řešit vytápění rodinných domů tuhými palivy v lokalitě Na Jezárkách? Domy se povinně připojovaly na teplárnu a tuhá paliva byla povolena pouze pro sezonní přitápění, což při teplotách pod nulou asi za sezonní přitápění nelze považovat. Domy se regulérně vytápí tuhými palivy pochybné kvality, neboť chcete-li si doma vyvětrat, připadáte se jako v udírně.

Odpověď: 

Vážený pane Josefe,

předkládám stanovisko životního prostředí se kterým byl váš dtaz konzultován.
Rodinná zástavba na Jezárkách vznikala v letech 2008 - 2010. Způsob vytápění domů tehdy upravovala energetická část územního plánu sídelního útvaru Strakonice, která v daném území vymezovala pouze možnost napojení na soustavu CZT TSt. Pro "zkvalitnění pohody" což je citace z ÚP (územní plán) připouštěla možnost využití alternativních zdrojů, jako např. krbů či krbových kamen na dřevo s tím, že tato tepelná zařízení nesmí být napojena na teplovodní systém vytápění objektu. Časové vymezení jejich používání ÚP neřešil.

Možnost výskytu ojedinělého obtěžování nelze vyloučit, lze ho přičíst k nesprávnému způsobu vytápění a zanedbané údržbě. Údržba tepelného zařízení, vyčištěná spalinová cesta, správná obsluha a v případě krbů především používání dostatečně vysušeného dřeva jsou zárukou omezení produkce znečištujích látek.

V rámci kontrol tepelných zdrojů v průběhu zimního období provádí odbor ŽP namátkové kontroly.

Úroveň imisního zatížení města byla ověřována v roce 2019 v rámci Rozptylové studie města Strakonice. Následně modelem zpracovaným ČHMÚ bylo zjištěno přetrvávající překročení imisního limitu pro benzo(a)pyren v některých částech města. Tato znečišťující látka je do ovzduší vypouštěna majoritně z lokálních topenišť (zejména z nevyhovujících kotlů a topidel na uhlí a dřevo) ve staré zástavbě. Nikoliv však v lokalitě Jezárky. Jejich postupnou výměnu je nutno zajistit do 31.8.2022 a lze využít dotačních titulů pro tento účel zřízených. Měření imisního zatížení města proběhlo naposledy v roce 2008 ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v rámci tzv. Setkání měřících mobilních systémů ČR.
V současné době není důvod pro jeho opakování.

Markéta Bučoková, PR