Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat kde jsou ve Strakonicích kryty pro veřejnost a jestli jsou provozuschopné. Jsem tu už pár let, ale ani jsem o nich neslyšela (že by tu vůbec nějaké byly). Říká se že se to dozvíme z hlášení městského rozhlasu, ale u nás není rozhlasu vůbec rozumět, takže jako kdyby nic nehlásili. Proto se na Vás obracím.
Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď: 

Na základě dotazů předkládáme oficiální vyjádření krizového štábu k nouzovému přežití a ukrytí obyvatelstva.

K ukrytí obyvatelstva při mimořádných událostech s rizikem kontaminace nebezpečnými látkami a účinky pronikavé radiace je občanům doporučováno: využívat přirozených ochranných vlastností staveb s doporučením úprav zamezujícím jejich proniknutí.

Při nárůstu hrozby válečného konfliktu by k ukrytí byly využity: funkční stálé tlakově odolné úkryty , stálé tlakově neodolné úkryty, ochranné systémy dopravních staveb, vyřazené stále úkryty (bývalé kryty v suterénech paneláků, které vlastníci jednotek po roce 2008 přebudovali na sklepy, ...), vhodné pro zprovoznění k původnímu účelu- improvizované úkryty v místech, kde nelze k ochraně obyvatelstva využít stálých úkrytů.

Improvizovaný úkryt je vybraný vyhovující prostor ve vhodných podzemních, suterénních a jiných částech obytných domů, provozních a výrobních objektů, který bude pro potřeby zabezpečení ukrytí upraven. Prostory budou upravovány (až na pokyn, po převzetí informace o nebezpečí) svépomocí fyzickými a právnickými osobami pro jejich ochranu a pro ochranu jejich zaměstnanců s využitím vlastních materiálních a finančních zdrojů. Postup při výběru vhodných prostor a návod na zvyšování ochranných vlastností improvizovaných úkrytů je uveden na webových stránkách http://www.hzscr.cz.

Markéta Bučoková, PR