Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

Otázka: 

Vazeni,
na Jezarkach bylo vymeneno osvetleni poulicnich lamp. Jedna se o agresivni bile svetlo s velkym vykonem, namisto puvodniho zluteho a slabsiho.
Jako obcane zadame Mesto Strakonice, aby osvetleni vratilo do puvodniho stavu, nebo aby alespon snizilo vykon svetel.
V noci neni mozne kvuli svetelnemu smogu spat, zvirata jsou neklidna, nebot jsou osvetleny i nase pozemky, kde je nyni v noci svetlo jako ve dne. Pripadame si jako na osvetlenem fotbaloverm stadionu.
Pokud nebude vec resena, budeme se muset obratii na prislusne organy statni spravy, aby byla cela vec prosetrena, zda osvetleni splnuje hygienicke a jine normy.
Samozrejme jsme pripraveni vec resit i soudni cestou.

Dekujeme

obcane Jezarek

Odpověď: 

Vážení občané Jezárek,

pro plnohodnoté zodpovězení vašeho dotazu jsem požádala odbornou firmu zajišťující pro město elektroslužby v oblasti veřejného osvětlení o vysvětlení aktuálního stavu.

"Na základě přísných požadavků na ekodesign světelných zdrojů Evropská komise stanovuje nařízení EU o ekodesignu 2019/2020. Již několik let probíhá postupné ukončování výroby starých neekologických zdrojů svítidel, která jsou nahrazována novými. Postupně došlo k ukončení výroby tlumivek, následně v roce 2023 proběhl zákaz výroby zářivek a halogenových žárovek. V praxi to znamená, že do starých svítidel již neexistují komponenty na opravu a předpokládá se ukončení výroby sodíkových výbojek.

Postupně probíhal vývoj náhradních LED zdrojů do starších svítidel VO z důvodu nařízeného ecodesignu Evropskou komisí. Počátkem roku 2023 světový výrobce Philips představil novou řadu TrueForce Core LED, která splňuje nové požadavky. Jedná se o náhradu sodíkových výbojek za nové moderní zdroje, kdy se spotřeba elektrické energie snižuje na 1/3 původního příkonu - například výbojka sodíková 70W (spotřeba i s tlumivkou a zapalovačem cca 78W) je nahrazena novou LED výbojkou 26W. Barva osvětlení je volena 3000K, což odpovídá dnešnímu standardu v osvětlování komunikací a venkovních prostranství. Index barevného podání Ra (average Rendering score) původních výbojek byl cca Ra=30 což se bere jako velmi špatné. Index barevného podání nových LED zdrojů je Ra=70 – prakticky dojde k tomu, že po výměně osvětlení začnou být vidět barvy okolí, dříve bylo vše jen v oranžovém nádechu.

Tento vývoj bude stále pokračovat, každého půl roku jsou představeny nové zdroje, stejně tak se vyvíjejí LED svítidla. Staré zdroje budou brzy ukončeny a nic jiného již nebude, nebo-li nové LED zdroje postupně budou osazeny naprosto všude z důvodu plnění podmínek ekodesignu Evropské komise."
Markéta Bučoková, PR