Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

 

1. Kontrolované osoby a zaměření provedených kontrol

   

Kontroly byly prováděny v souladu s ustanovením § 4 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), v platném znění a § 4 zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění (dále jen zákon o matrikách).

 

2. Počet provedených kontrol

 

V roce 2019 bylo provedeno celkem 6 kontrol výkonu přenesené působnosti.

 

3. Zhodnocení výsledků kontrolní činnosti

 

V rámci dozorové činnosti odboru vnitřních věcí, zaměřené na dodržování příslušných ustanovení, byly kontrolovány následující činnosti:

 

a) vedení matričních knih a sbírek listin

b) souhlasné prohlášení o určení otcovství

c) prohlášení o druhém jménu

d) žádost o zápis ženského příjmení v mužském tvaru

e) osvědčení o splnění zákonných podmínek k uzavření církevního sňatku

f) vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství

g) oznámení o vrácení se k dřívějšímu příjmení po rozvodu manželství

h) prohlášení manželů o příjmení dle ust. § 661 odst. 2 občanského zákoníku

i) podklady pro zápisy do Zvláštní matriky v Brně

j) duplikáty matričních dokladů a povolení nahlížet do matričních knih

k) doslovné výpisy z matričních knih

l) potvrzení ze sbírky listin

m) dodatečné záznamy a změny do matrik

n) vidimace a legalizace

o) evidence matričních tiskopisů a způsob jejich likvidace

 

V rámci prováděné kontroly bylo v matričním obvodu zjištěno chybné vydání doslovného výpisu z matriční knihy na základě žádosti, která nebyla opatřena platným podpisem. Dále p. matrikářka vyhotovila matriční doklad žadateli a neprovedla  na dokladu autorizovanou konverzi dokumentu. Při výkonu státní správy na úseku změny jména a příjmení bylo v rozhodnutí navíc uvedeno místo narození žadatele. V každém spisu správního řízení  byly ve dvou matričních obvodech založeny záznamy o určení osoby oprávněné provádět úkony správního orgánu ve správním řízení na úseku změny jména a příjmení, nesprávně učiněné místostarostou městyse. V dalším matričním obvodu byl chybně uveden úřad, před kterým byl sepsán protokol o uzavření manželství. U církevního sňatku  nebylo v matriční knize a na dokladu uvedeno místo narození ženy, chybně uvedeno její rodné číslo a dále chybělo místo narození matky muže. Při vydávání úmrtních lisů nebyla ověřena oprávněná  osoba k převzetí matričního dokladu. Na dokladech a v matriční knize byla  nepřesně uvedena adresa zemřelého. Zápisy o určení otcovství neobsahovaly údaj o svéprávnosti rodičů. Na žádosti o doslovný výpis nebyla provedena autorizovaná konverze dokumentu. Na úseku prominutí Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství není veden samostatný spis. V dalším matričním obvodu p. matrikářka nedodržela patnácti denní lhůtu pro odvolání a vyznačila na rozhodnutí právní moc druhý den po jeho vydání, aniž se účastníci řízení vzdali práva na odvolání. V ověřovací knize byl chybně proškrtnut sloupec 8, ve  kterém je nutné doplňovat informaci, zda vidimovaná listina doslovně souhlasí s listinou, z níž byla pořízena a z kolika stran se vidimovaná listina skládá.

 

Ve všech  případech byly kontrolované subjekty vyzvány k bezpodmínečnému dodržování zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a dále k dodržování vyhlášky Ministerstva vnitra č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a dále zákon 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a ověřování pravosti podpisu, ve znění pozdějších předpisů.

V dalších matričních obvodech nebyly kontrolou zjištěny žádné závažné nedostatky.