Město Strakonice

Novinky ze Strakonic

Czech English French German Ukrainian

Oficiální www stránky města

1. Kontrolované osoby a zaměření provedených kontrol
 

Kontroly byly prováděny v souladu s ustanovením § 4 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), ve znění pozdějších předpisů a § 4 zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o matrikách).

 

2. Počet provedených kontrol

V roce 2022 bylo provedeno celkem 6 kontrol výkonu přenesené působnosti.

 

3. Zhodnocení výsledků kontrolní činnosti

V rámci dozorové činnosti odboru vnitřních věcí, zaměřené na dodržování příslušných ustanovení, byly kontrolovány následující činnosti:

 

a) vedení matričních knih a sbírek listin

b) souhlasné prohlášení o určení otcovství

c) prohlášení o druhém jménu

d) žádost o zápis ženského příjmení v mužském tvaru

e) osvědčení o splnění zákonných podmínek k uzavření církevního sňatku

f) vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství

g) oznámení o vrácení se k dřívějšímu příjmení po rozvodu manželství

h) prohlášení manželů o příjmení dle ust. § 661 odst. 2 občanského zákoníku

i) podklady pro zápisy do Zvláštní matriky v Brně

j) duplikáty matričních dokladů a povolení nahlížet do matričních knih

k) doslovné výpisy z matričních knih

l) potvrzení ze sbírky listin

m) dodatečné záznamy a změny do matrik

n) matriční doklady vydané pro použití v cizině 

o) vidimace a legalizace

p) evidence matričních tiskopisů a způsob jejich likvidace 

V rámci provedených kontrol v matričních obvodech byl zjištěn nesoulad v zápise matriční knihy narození, v záznamech a opravách před podpisem nebyl proveden zápis o určení otcovství. Žádost o uzavření manželství mimo místo a dobu stanovenou obcí, neobsahovala povinné údaje podle § 12, zákona o matrikách. V matriční knize manželství byl chybně zapsán tvar připojovaného příjmení, navíc bylo uvedeno rodné číslo státní občanky Slovenska, které nebylo prověřeno. V matriční knize manželství bylo dále chybně uvedené místo matriční události a bylo opraveno pouze v matriční knize psané ručně, oprava nebyla provedena v matriční knize vedené počítačovou technikou. U zápisů svědků, cizích státních příslušníků, bylo v matriční knize uvedeno navíc rodné číslo i místo narození. V rozhodnutí o změně jména byla chybně vyznačena právní moc. 

V ověřovací knize jsou neoprávněně uváděny osobní údaje, chybí vyčíslit počet stran, které obsahuje vidimovaná listina a počet stran, které byly ověřeny a počet legalizovaných podpisů. U některých ověřovacích knih nebyly doplněny aktuální názvy sloupců v ověřovací knize.

 

Ve všech  případech byly kontrolované subjekty vyzvány k bezpodmínečnému dodržování zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a dále k dodržování vyhlášky č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a dále zákon 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a ověřování pravosti podpisu, ve znění pozdějších předpisů.